Metafizica relațiilor bazate pe FaceBook

Iubirea este o stare de conflict. Căutăm în celălalt rezolvarea problemelor noastre. Aparent ne confruntăm cu el, dar, de fapt, războiul este doar cu noi înșine. Nu vrei să-i accepți celuilalt greșelile, viciile și alte năravuri nesuferite pentru că asta presupune să te confrunți cu tine însuți.

freud

Atunci când te face să suferi durerea nu-ți este pricinuită de greșeala lui, ci de faptul că imaginea ta despre tine insuți suferă distorsionări. Când el greșește, tu trebuie să dai socoteală în fața propriei conștiințe, precum unei instanțe, dar atunci când greșești chiar tu, celălalt suferă, deci el se duce în fața judecătorului să dea explicații. 

Nu este un transfer, pentru că, de fapt, el nu greșește, tu greșești pentru că vrei să-l judeci. El nu se va prezenta niciodată în fața conștiinței tale, doar tu vei fi acolo singură să-ți aperi vinovata nevinovăție. Dacă ai ajuns să-l judeci procesul este deja pierdut, tu l-ai pierdut, dar nu cu el, cu tine însuți. Ești vinovată că nu te cunoști. Nevoile pe care încerci să ți le satisfaci nu-ți aparțin, majoritatea sunt doar rodul educației. De copil ți-au explicat ce este bine și ce nu, te-au instruit în spiritul unor idei ce-ți par străine azi. Cauți mereu să găsești binele lor și nu binele tău. Care este binele tău?

Sentimente-de-iubire-si-ura

Îți place de celălalt nu pentru ca îți seamănă, nu datorită valorilor comune sau preferințelor: îți place pentru că imaginea lui te ajută să-ți îmbunătățești părere despre tine însuți. Gândești că, dacă celălalt este mai bun, mai frumos, câștigă mai mult, toate acestea se răsfrâng și asupra ta. Este fals. Vecinii tăi pot fi păcăliți dar nu-ți poți înșela și propriul inconștient. Tu vei rămâne mereu ceea ce ești.

Nici noi, ceilalți, nu suntem ușor de amețit și te vom judeca mereu, crud și fără regrete, pentru că ne face mare plăcere să ne reglăm propria noastră imagine și stimă de sine privind cu satisfacție la dezastrul celorlalți. Și nu ne scapă nimic. Noi ceilalți nu-ți vrem binele, noi căutăm doar să ne rezolvăm propriile probleme prin tine sau prin oricine, mai puțin prin noi înșine.

Relatii-sexuale

Sexul nu este tratament și deci nu vindecă. Rămâne doar o nevoie de la baza piramidei lui Maslow și cam atât. Natura NU urmărește prin sex vindecarea, ci perpetuarea speciei. Noi am ajuns să ne drogăm cu sex.

Pe măsură ce ne-am îmbunătățit capacitățile mentale, natura se dovedește insuficientă pentru omul super-inteligent al secolului 21 care tocmai se pregătește să colonizeze Spațiul. Revoluția industrială s-a petrecut tocmai pentru a satisfice nevoile noastre închipuite, dar nu uita că scopul a fost unul social și de masă, nu unul individual.

Dumnezeu?

Pentru mai bine de 2000 de ani oamenii l-au folosit pe Dumnezeu ca reper moral, dar Nietzsche ne-a arătat că suntem stăpâni pe poropria soartă. Fără legile divine am devenit brusc liberi și condamnați să ne construim singuri valorile morale. Care sunt acestea?

Nebunia lui Nietzsche, textele sale, geniul, toate au fost stimulate de moartea timpurie a tatălui său. Omul învață doar prin suferință. A murit? A avut viața lui, tu ai viața ta.

Relatii-Nietzsche

Concluzia lui Schopenhauer, care spunea că era mai bine să NU NE NAȘTEM este doar o refulare. La baza acestei concluzii, celebrul filosof german făcuse o constatare la fel de dură: el spunea că ființele umane se află într-o permanentă stare de dorință iar dacă aceste dorințe rămân nesatisfăcute se așterne constanta nemulțumire. Și chiar dacă le-am satisface… nemulțumirea tot s-ar instala în mintea noastră. Deci trebuie să recunoaștem că îndeplinirea dorințelor omului este practic imposibilă. Căutarea fericirii duce mereu la anxietate și încercări permanente de satisfacere a dorințelor neîmplinite. Durerea este o condiție a fericirii iar dacă nu suferi înseamnă că ai încetat să cauți fericirea. Suferința este nobilă.

Părintele psihanalizei, omul care vorbea fluent 12 limbi, Freud l-a citit și el pe Schopenhauer și ne spunea că bolile pot fi provocate de idei. La fel ca Nietzsche, Freud a fost șocat de moartea tatălui său și s-a decis să-și facă o auto-analiză, adică o incursiune în propriul inconștient.

După 4 ani, Freud ne-a oferit și prima concluzie a experimentului său:  accesul la propriul inconștient este posibil prin propriile vise sau mai direct prin “asociere liberă” – tradusă prin acordarea unei atenții sporite oricărui lucru care ne trece prin cap fără cenzură și aparent venit de nicăieri. Freud își nota, încă din copilărie constant și cu acuratețe, toate visele și gândurile răzlețe. Cunoaștere presupune sacrificii.

Freud-Electra

Tot de la acest arheolog al minții aflăm despre structura psihologică a omului cu influențe directe asupra comportamentului social: Copiii, universal, nutresc sentimente de dragoste și ură pentru părinții lor iar aceste sentimente fac parte din procesul dezvoltării umane. Ne impresionează un destin tragic pentru că știm foarte bine că putea să fie al nostru iar uneori nutrim invidie din considerente similare.

Freud a numit femeile “continentul întunecat și s-a declarat insuficient pregătit pentru a înțelege ce își dorește de fapt o femeie. Neurolog la bază dar și primul psihanalist al lumii, Freud a descoperit în mintea femeii un labirint complex, o capodoperă a naturii, la limita dintre viață și moarte, mecanism ancorat între aceste două stadii. Pare firesc, deoarece, determinantă rămâne relația dintre părinte și copil iar femeile au aici principalul rol – individul legat indisolubil de mama sa.

Apropierea dintre părinte și copil, sentimentele de dragoste și afecțiune, înțelegere, conduc la un incest intelectual. Omul este natural orientat spre sexul opus, iar în cazul copiilor părinții sunt primele persoane cunoscute de sex opus sau de același sex.

Tații preferă să investească în fiice pentru că ei consideră această situație mai puțin periculoasă pentru ei înșiși. Mamele preferă să acorde o mai mare atenție băieților, conștiente de posibilitatea ca la un moment dat aceștia să-și înlocuiască tații, mai puțin din perspectiva relațiilor sexuale, însă și aici incestul psihic s-a produs deja și este lesne de observat.

incest

Corecțiile fizice aplicate copilului de către părintele de sex opus vor genera comportamente sexuale specifice la maturitate: lovitura cu palma peste fund, trasul de păr, palmele peste față, zgârieturile de unghii pe spate, toate acestea fac parte din comportamentul sexual cu origini în relația părinte-copil. Violența este naturală pentru că ține de legile supraviețuirii. Avem forță fizică pentru că ne este necesară în momentele cheie ale existenței noastră, de la naștere și până la ultima suflare suntem într-o luptă.

Te-a înșelat? Terra găzduiește 8,7 milioane de specii de animale, iar dintre acestea doar  5700 sunt mamifere (adică 0.06%) iar dintre mamifere doar 5% sunt monogame social.

Omul? Diferența dintre ADN-ul nostru și cel al maimuțelor bonopo este de doar 1,6%. Ei bine, bonopo nu sunt monogame și folosesc, ca și noi, sexualitatea pentru plăcere și aprofundarea prieteniilor.

Și bărbații și femeile înșeală dar din motive diferite: barbații, în căutarea mamei și alintului își reconfirmă rolul de cuceritori din toate timpurile prin forță și farmec asupra semenilor și teritoriilor, în timp ce femeile în căutarea permanentă a securității își fac multiple polițe de asigurare, cu implicații pe termen mediu și lung, acestea fiind obligate să gândească relațiile de la 9 luni în sus și mai puțin în sistem one night stand.”

maimutele-bonopo

Noi

În epoca FaceBook femeile au început să accepte, inclusiv cultural, lipsa asigurărilor solide, înțelegând să se adapteze riscului prin auto-dezvoltarea mijloacelor de subzistență traduse prin cariera profesională. Renunță la copii pentru carieră și devin independente, cu repercusiuni în plan psihologic și social.

Mă întorc la facultate, la structura metafizică a minții și-mi amintesc că psihologia modernă ne spune că omul este guvernat de Inconștient în proporție de 90%. Acțiunile noastre conștiente (10%) sunt de fapt efectul Inconștientului (90%) preocupat de trebuințele umane (hrană, odihnă, sex, sănătate, securitate).

Apariția rețelelor de socializare, platforme publice unde fiecare își poate exprima o largă gamă de trăiri prin text, imagini și capturi video, facilitează accesul la ceilalți dar în primul rând la noi înșine.

FaceBook-si-Freud

Din perspectivă psihologică se poate susține aproape fără îndoială că postările noastre pe FaceBook și alte rețele similare, nu reprezintă o comunicare cu ceilalți, și este mai degrabă o comunicare a Inconștientului cu noi înșine. Cu ajutorul profilului nostru de FaceBook, privit ca un instrument de comunicare, Inconștientul ne transmite mesaje în legătură cu nevoile sale. Rămâne să ne uităm pe propriul profil și să înțelegem ce anume avem nevoie, ce ne comunică de fapt Inconștientul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.